Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

De laatste tijd zijn er in de pers verschillende artikels verschenen over de rol van vitamine D bij het voorkomen van kanker en de kans om te overlijden aan kanker. Vitamine D halen we uit onze voeding (bv melk, sinaasappelsap, bepaalde vissoorten) maar ook het zonlicht is een bron voor vitamine D. Vitamine D is vooral bekend als voor zijn rol in het versterken van de botten (voorkomen van osteoporose) doch de laatste decennia blijkt dat vitamine D tekort ook het risico op kanker en andere ziekten (o.a. hart-en vaatziekten) verhoogd.

Ik kon het dan ook niet laten om maar eens even te googlen op  vitamine D en kanker. Het leverde mij 118000 hits op. Dat aantal leek mij de moeite waard om wat dieper in deze materie te duiken.

De interesse in de relatie tussen vitamine D en kanker bestaat ondertussen al meer dan 30 jaar. Uit onderzoeken op celniveau blijkt dat haast alle cellen en de meeste kankercellen zogenaamde receptoren hebben voor vitamine D of zijn afgeleide (calcitrol). Naarmate er meer van zulke receptoren aanwezig zijn op de kankercel dat dit beter was voor de uiteindelijke prognose. Het is een ingewikkeld mechanisme waarop vitamine D de groei van kankercellen beïnvloedt. In een notendop komt het er op neer dat vitamine D en zijn afgeleide inwerken op routes in de cel die de celgroei en celoverleving regelen. Uit dierexperimenten blijkt dat vitamine D inderdaad werkt tegen kanker.

Hoe zit het dan bij de mens? Bij de mens zijn er voornamelijk zogenaamde epidemiologische studies. Zo heeft men gekeken naar mensen die ver van de evenaar woonden en dus minder zonlicht hadden en mogelijks ook dan minder vitamine D de incidentie van prostaat en dikke darm kanker hoger was. Dit is natuurlijk een wat gekke manier om de relatie tussen vitamine D en kanker aan te tonen. Gelukkig zijn er ook studies gedaan waarbij men daadwerkelijk de concentratie van vitamine D heeft gemeten. Een meta-analyse toonde een 30-40% verminderde kans op dikke darm kanker in patiënten met een hoge vitamine D waarden in vergelijking met lagere waarden. Voor andere soorten kankers zoals bijvoorbeeld prostaat, alvleesklier en borstkanker zijn er weer tegenstrijdige resultaten. Ook heeft men studies gedaan waarbij men daadwerkelijk vitamine D supplementen gegeven en gekeken naar het optreden van kanker. Sommige studies laten wel effect zien van de vitamine D suppletie bij bepaalde soorten kankers (dikke darm, prostaat en borst) maar niet bij andere kankers. Recent hebben ze 25 studies die gaan over vitamine D en kanker bij elkaar gevoegd (in totaal 17332 patiënten). De onderzoekers keken naar het vitamine D gehalte bij diagnose van kanker en vervolgens naar de prognose. Een hoge vitamine D gehalte bij diagnose was geassocieerd met een betere prognose voor dikke darm, borst en lymfeklierkanker. De relatie was minder groot bij onder andere long, maag, prostaat, leukemie en melanoom.

En wat kan ik er nu mee? Moet ik nu vitamine D tabletten gaan slikken of uren in de zon gaan liggen? Of gewoon gezond en gevarieerd eten (vis eten, melk drinken…)?

Voor verschillende soorten kankers lijkt het er op dat hoge vitamine D gehalte rondom de diagnose van kanker geassocieerd is met een betere prognose. Maar er zijn nog veel vragen: wat voor een soort vitamine D moet ik gebruiken (vitamine D3 of calcitrol), hoeveel vitamine D moet ik slikken,  wat is de concentratie die moet worden nagestreefd, moet ik vitamine D combineren met  calcium,…..?

Vooralsnog is vitamine D suppletie nuttig voor de preventie van osteoporose. Het is nog te vroeg voor vitamine D suppletie als preventie tegen kanker of tijdens de behandeling van kanker. Hiervoor zijn er meer studies nodig die ook kijken naar de vragen die ik hier boven heb beschreven. Belangrijk is ook dat we ondanks de berichten van vitamine D en kanker verstandig blijven omgaan met zonnebaden. Eigenlijk weten we het wel dat zonlicht schadelijk kan zijn voor de huid. Maar toch geef ik deze link door over hoe je verantwoord kan zonnebaden: http://www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/Wel-zon,-geen-huidkanker.aspx

Tagged with →  
Share →
 • renearns

  Je snijdt een belangrijk onderwerp aan. En wat je zegt is heel relevant. Wat ik daaraan jammer vindt is de link die je dan toch doorgeeft waarmee mensen worden aangezet om vooral goed in te smeren.

  Wist je dat het wetenschappelijk nooit is aangetoond dat teveel zon lijdt tot verhoogde kans op huidkanker. Als dat zo zou zijn zou huidkanker veel meer in de tropen voorkomen dan hier, en het tegendeel is waar.

  Maar hoe kan het dan dat huidkanker hier steeds meer voorkomt? Sommigen beweren dat dat komt omdat we hier steeds vaker naar de zon gaan en dus een hogere blootstelling hebben. Dat is m.i. nergens op gebaseerd en ook nooit echt onderzocht.

  Wat wel is onderzocht is de relatie tussen het gebruik van de zonneblokkerende zonnebrandcremes en huidkanker. Het is gebleken dat er in die cremes carcinogene stoffen zitten, stoffen dus die kanker veroorzaken. En ze blokkeren effectief de zon, zodat de huid niet de vitamine D3 kan produceren die het immuunsysteem versterkt, dat je weer nodig hebt om o.a. kanker in je lichaam te bestrijden. Dus dat mes snijdt heel vervelend aan twee kanten. Het gebruik van zonneblokkers is enorm toegenomen de afgelopen decennia, en je ziet een stijging van het aantal kanker gevallen. Toeval?

  Vitamine D3 is wetenschappelijk behoorlijk onderzocht en heeft een zeer positieve werking op je immuunsysteem. Je kunt het ongeveer beschouwen als de brandstof voor dat systeem. In Amerika en Europa is er een chronisch Vitamine D3 tekort en daardoor is er ook veel ziekte.

  Meer weten voor een fijne zon vakantie? http://dekloplossing.nl/?p=886

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.