Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

De afgelopen periode is er veel nieuws geweest op het gebied van kanker: de eNose die verschillende soorten kankers kan opsporen, nanovloeistof die uitzaaiingen van 2 millimeter in lymfeklieren kan opsporen enzovoort. Maar ook maatschappelijk gevoelige thema’s zijn de revue gepasseerd zoals de kwaliteit van palliatieve zorg en nu heel actueel de discussie over euthanasie bij minderjarigen.

Baat het niet, schaadt het niet…!

Een onderwerp waar ook nog wel eens over gediscussieerd wordt zijn het gebruik van speciale diëten door patiënten met kanker. Dat varieert van het gebruik van voedingssupplementen tot het Moerman dieet, rode bietensap enzovoort.

Redenen om dit te gebruiken zijn: om het eigen afweersysteem te activeren om de ziekte te bestrijden en om het lichaam te ontgiften van de medicijnen. Het aantal patiënten die op een of andere manier voedingssupplementen of een of ander dieet  of voedingssupplementen gebruiken ligt afhankelijk van het artikel wat je leest tussen de 50-75%.

Als patiënt wil je een bijdrage leveren aan de behandeling van je ziekte

baat het niet schaadt het nietMen heeft recent deze diëten eens op een rijtje gezet: gekeken of er klinische gevens beschikbaar was of met andere woorden er bewijs voor was dat het werkt. In de analyse van verschillende diëten en voedingssupplementen werd er geen bewijs gevonden van enig wetenschappelijk effect. Sommige diëten zijn gebaseerd op huidige inzichten over het ontstaan van kanker (bijvoorbeeld Moermann dieet) en andere niet. Diëten kunnen worden ingedeeld in diëten met mogelijk een effect en geen nadelige risico’s; diëten zonder effect en geen risico’s; diëten zonder effect maar met een nadelig risico’s. Het risico met van diëten is dat er op den duur tekorten ontstaan. Bijvoorbeeld het strikt volgen van het ‘macrobiotisch” dieet kan leiden tot tekorten van vitamines of bloedarmoede. Het veganistisch dieet (geen enkele dierlijke producten) omvat veel vezels, vitamine E, vitamine C maar kan leiden tot gewichtsverlies, tekorten aan vitamine D en calcium. Maar het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kunnen ook leiden tot interactie met medicijnen. Zo hebben sommige medicijnen die bijvoorbeeld gebruikt worden in de voorbehandeling van een stamceltransplantatie door interactie met bepaalde kruiden veel meer bijwerkingen. 

Als patiënt wil je een bijdrage leveren aan de behandeling van je ziekte. Begrijpelijk is het dan dat de patiënt een of ander dieet volgt of voedingssupplementen gebruikt.  Het gebeurt nog wel eens dat de behandelend arts daar niet van op de hoogte wordt gebracht. Dit gebeurt omdat de patiënt er van uit gaat dat de artsen er onvoldoende vanaf weten of dat de patiënten denken dat artsen simpelweg het nut er van in twijfel trekken. Dat artsen het nut er van in twijfel trekken komt doordat artsen bewijzen willen hebben dat het werkt (men noemt dat ook wel evidence-based medicine).  

Dit alles neemt niet weg dat patiënten het volgen van speciale diëten en voedingssupplementen ervaren als aanvullende behandeling en dat zij zich daarbij goed voelen. Toch is het belangrijk om het gebruik van speciale diëten en voedingssupplementen te bespreken met de behandelend arts. Daarbij gaat het niet alleen om eventuele nadelige effecten of interacties met medicijnen te vermijden maar ook om het dieet of voedingssuplement te bespreken (of het veilig is, betrouwbaar enzovoort) is.  

Helaas geldt het gezegde “baat het niet, schaadt het niet” niet altijd….

 

Tagged with →  
Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.