Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

Naast klachten over een slechte eetlust hebben patiënten met kanker ongeveer in 50-90% last van vermoeidheidsklachten Het heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven en dagelijks functioneren van de patiënten en hun omgeving. Denk maar aan het niet kunnen mee gaan winkelen met de partner, reizen, problemen bij het opnieuw gaan werken en keuringen. En omdat vermoeidheidsklachten zo vaak in de spreekkamer te sprake komen heb ik een kleine blog er over geschreven…

Oorzaken vermoeidheid

Vermoeidheid bij kanker heeft verschillende oorzaken: de ziekte zelf, de behandeling zoals bepaalde vormen van chemo-of immunotherapie (bv cisplatinum, thalidomide,…), medicatie (bv morfine), slechte voedingstoestand door verminderde eetlust, slechte nachtrust door angst, depressie en pijn, …. Maar wat is er aan te doen? Er bestaat geen “wonderpil” die de vermoeidheid direct weg neemt. Wel is het mogelijk om behandelbare oorzaken van vermoeidheid op te sporen en daar iets aan proberen te doen. Bijvoorbeeld een bloedtransfusie bij ernstige bloedarmoede of goede pijnstilling bij pijnklachten.

vermoeidheidBij angst of depressie kan men door gesprekken de patiënt begeleiden (maatschappelijk werk, psychologen) met het omgaan met de ziekte en de gevolgen er van. Eventueel is er ook medicamenteuze ondersteuning nodig. In geval van slechte voedingstoestand kan de hulp van een diëtiste waardevol zijn. Belangrijk is om ondanks de vermoeidheid toch in de mate van het mogelijke actief te blijven. Dit kunnen lichamelijke, geestelijke en ontspannende activiteiten zijn. Hierdoor krijgt men ook afleiding en is men toch bezig. Ook na de behandeling blijft de vermoeidheid bestaan en treedt er maar langzaam een verbetering op.

Sommige patiënten zullen altijd in min of meerdere mate vermoeidheidsklachten houden. Men kan dan overwegen om revalidatieprogramma zoals Herstel en Balans te volgen. Het wordt zowel in Belgie als Nederland gegeven en bestaat uit lichaamstraining en psycho-educatie. Tegenwoordig hoor je meer en meer over Mindfulness bij kanker. Verschillende ziekenhuizen bieden dergelijke trainingen aan.

Mindfullness

 Ik persoonlijk heb er (nog) geen ervaring meer dus ik kan niets zeggen over Mindfulness nu daadwerkelijk effectief is of niet. Ook in de laatste levensfase staat de vermoeidheid op de voorgrond. Het is dan belangrijk voor de patiënt een goede balans te vinden tussen lichamelijke inspanning en rust. De adviezen moeten zijn aangepast op de lichamelijke conditie van de patiënt. Dit geldt niet alleen voor lichamelijke inspanningen. Als er bv sprake is van een korte levensverwachting dan kan men kritisch naar de vermoeidheid-inducerende medicatie (bv medicatie tegen jeuk) kijken en deze eventueel aanpassen of stoppen. Als de vermoeidheid meer veroorzaakt wordt door de kankerbehandeling moet je overwegen deze te staken (afhankelijk van de ernst van de vermoeidheid, het effect op de ziekte, de levensverwachting) of een andere vorm van behandeling aan te bieden. In de palliatieve fase moet er op individuele basis gekeken worden wat het beste is voor de patiënt.

 

@Marielle

Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.