Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

Je zou haast denken dat het initiatief het nieuwe genieten langzaam aan het uitdoven is. Het tegendeel is waar. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de layout van het boek. Er wordt reclame gemaakt voor ons in het tijdschrift “Kracht” van KWF, de facebook pagina wordt frequent bezocht,…..

Kort geleden heb ik de layout mogen zien van het boekje. Het zag er mooi en professioneel uit. De recepten die er in staan: iedereen kan die maken. Tot mijn vreugde staat er ergens op de laatste pagina Arine haar lijfspreuk  “uiteindelijk komt alles goed”. Het is een uitspraak die ik vaak te horen kreeg van Arine.
Maar eigenlijk weet je het niet als je aan de begin staat van een zware behandeling of het allemaal wel goed komt. Het is als ware als een sprong in het duister en je moet maar zien waar je terecht komt. Het succes hangt af van zo veel factoren: soort kanker, welke behandeling (chemotherapie, bestraling, operatie, stamceltransplantatie), bijwerkingen en optreden van complicaties en zo zijn er nog wel meer op te noemen. Persoonlijk denk ik ook dat de arts daar een rol speelt: met name patiënten motiveren om vol te houden hoe zwaar de behandeling ook is. Natuurlijk hou je rekening met de wensen van de patiënt. Soms gebeurt het dat je als arts een andere kijk hebt op de gehele situatie dan de patiënt. En dan moet je tot een compromis te komen waar zowel arts als patiënt zich in kunnen vinden.
PageLines- miniMariel.pngMaar er zijn ook situaties waar je als arts moet zeggen dat verder behandelen geen zin heeft. In mijn kennissen kring hoor ik dan vaak zeggen “ik ben opgegeven, ze kunnen niks meer voor mij doen”. En dat klopt niet helemaal ” niks meer voor mij doen”. Je kan dan wel de patiënt niet genezen maar wel al het mogelijke om ervoor te zorgen dat kwaliteit van leven acceptabel is. Hetzelfde geldt voor patienten die een stamceltransplantatie van een donor hebben gekregen. De oorspronkelijke ziekte mag dan verdwenen zijn maar de complicaties van de transplantatie kunnen er voor in de plaats komen. En ook dan kan je patiënten allerlei tips geven om beter met de complicaties om te gaan. Stiekem voel ik me dan af en toe een reisadviseur die graag reclame maakt voor Maastricht of sous-chef van een restaurant….
Als arts die patiënten met kanker behandelt maak je succes verhalen mee maar ook trieste verhalen. Het boeiendste aan mijn vak is om dan in beide situaties aan de kant van de patiënt te staan.
Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.