Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

 

Hoog tijd voor een tweede blog. De vorige keer heb ik verteld over het idee om een boekje te maken met makkelijke recepten voor patienten met kanker.
Maar waarom is dat zo belangrijk dat patienten met kanker goed eten?Los van of je nu gezond of ziek bent eten speelt een belangrijke rol in ons leven. Het heeft niet alleen een sociale functie “het gezellig samen eten”. Hierdoor draagt het bij aan een goede kwaliteit van leven.  Bij patiënten met kanker zie je vaak ongewild gewichtsverlies optreden enerzijds door de ziekte zelf en anderzijds doordat men minder kan eten. Dit gewichtsverlies bij patiënten met kanker is geassocieerd met een slechtere kwaliteit van leven, een grotere kans op complicaties en bijwerkingen van chirurgische ingrepen, chemotherapie en radiotherapie. Ook kan het aanleiding zijn dat behandelingen moeten worden aangepast of uitgesteld.
PageLines- polaroid2.pngGelukkig is er in de medische wereld veel aandacht voor gewichtsverlies en voeding bij patiënten met kanker als je kijkt naar de hoeveelheid wetenschappelijke artikels die er over zijn gepubliceerd. Afhankelijk van de soort kanker wordt er voor de start van de behandeling al maatregelen genomen om het gewichtsverlies te beperken bv sondevoeding bij patiënten hoofd-hals tumoren. Zo nodig worden patiënten tijdens de behandeling gezien door de diëtiste voor individueel voedingsadvies bv starten van drinkvoeding. In de spreekkamer probeer ik zelf als arts en als “keukenprinses na 19:30 s’avonds zijnde” al eens een suggestie te doen voor een recept als een patiënt veel last heeft van smaakverandering en geen eetlust. En dan is het wel goed te horen van de patiënt bij de volgende afspraak dat het eten weer wat beter gesmaakt heeft. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn dag dan weer goed is als ik dat hoor…..
Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.