Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

Nederlanders zijn echte aardappeleters, toch is de zoete aardappel in ons land nog niet zo bekend. Deze zoete aardappel, ook wel Bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Mexico maar staat vooral in Amerika en Suriname vaak op het menu. De kleur van deze knol kent vele variaties. Zo zijn er witte, lichtgele, violette en rode aardappels te verkrijgen. Ook de vorm kan variëren van langwerpig tot rond. Hoewel de naam het suggereert is deze aardappel geen familie van de Nederlandse variant.

Gezonde pieper
De zoete aardappel is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Met name vitamine A en C zijn oververtegenwoordigd. Daarnaast bevat dit ondergronds groeiende gewas veel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Tot slot is deze pieper een aanrader voor mensen met diabetes.
Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit geldt voor mensen met alle typen diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De zoete aardappel stimuleert de aanmaak van dit hormoon. De wetenschap is nog niet zover dat men weet hoé de zoete aardappel hierbij precies te werk gaat, met andere woorden, welke stoffen in de bataat hiervoor verantwoordelijk zijn.

De zoete aardappel is flauw zoet van smaak en leent zich daarom voor verschillende gerechten. Je kunt hem zowel in zoete als hartige hapjes verwerken. Net als ‘gewone’ aardappel kun je de zoete aardappel ook op diverse manieren bereiden. Bakken, koken, frituren, pureren, poffen, het kan allemaal.

20121113-074510.jpg

Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.