Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download

10 gezonde tips

1. Eet gevarieerd
Om in goede gezondheid te blijven zijn meer dan 40 verschillende nutriënten noodzakelijk. Geen enkel voedingsmiddel is in staat om al deze nutriënten te leveren. Het huidige aanbod van verschillende levensmiddelen (verse producten en bereide voedingsmiddelen) laat ons toe om een grote variatie aan te brengen in onze voeding.

2. Baseer uw dieet op koolhydraatrijke producten
De meeste mensen eten te weinig koolhydraatrijke maaltijden zoals brood, rijst, pasta’s, granen en aardappelen. Ongeveer de helft van de calorieën in het dieet moet afkomstig zijn van deze voedingsproducten. Probeer volkoren brood en pasta’s te consumeren om het vezelgehalte in uw voeding te verhogen.

3. Eet veel fruit en groenten
De meeste mensen eten te weinig fruit en groenten. Fruit en groenten zijn echter de leveranciers van talrijke beschermende nutriënten. Probeer dagelijks ten minste 5 porties groenten en fruit te eten.

4. Behoud een gezond lichaamsgewicht
Uw gewicht is afhankelijk van tal van factoren zoals het geslacht, de grootte, de leeftijd en erfelijkheid. Overgewicht doet het risico voor een verschillende ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten toenemen. Opname van meer calorieën dan nodig resulteert in vetopslag in het lichaam. Fysieke activiteit doet het energieverbruik toenemen. De boodschap bij gewichtstoename is eenvoudig: wordt actiever en eet minder.

5. Eet gematigde porties, verminder de opname van bepaalde voedingsmiddel, maar elimineer geen voedingsmiddelen
Indien je beperkt tot gematigde porties is het gemakkelijker om alle voedingsmiddelen die je graag hebt te eten, zonder dat bepaalde moeten geëlimineerd worden. Enkele gematigde porties zijn: 100 g vlees, een stuk fruit, een halve kop ongekookte pasta of rijst, 50 ml ijs. Bereide maaltijden zijn handig voor de controle van de porties, vaak vermelden ze bovendien de calorie-inhoud.

6. Eet regelmatig
Maaltijden overslaan, voornamelijk het ontbijt, kan resulteren in een niet gecontroleerd hongergevoel dat vaak resulteert in overeten. Tussendoortjes tussen de maaltijden zijn in staat het hongergevoel te matigen. Let er echter op dat ook de tussendoortjes gematigd moeten worden en niet als vervanging van de maaltijd gebruikt worden. Vergeet ook niet de tussendoortjes mee te tellen als onderdeel van de totale calorieopname.

7. Drink voldoende vocht
Volwassenen hebben minstens 1,5 l vocht per dag nodig! Bij warm weer en verhoogde fysieke activiteit heeft men nog meer vocht nodig. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, softdrink, thee, koffie, melk, …) is zowel aangenaam als gezond.

8. Beweeg !
Zoals reeds eerder aangehaald resulteert de opname van te veel calorieën in combinatie met een gebrek aan fysieke activiteit in een gewichtstoename. Matige fysieke activiteit helpt die extra calorieën te verbranden. Bovendien is sport goed voor de bloedcirculatie en voor het algemeen welbehagen van de mens. Gebruik de trap in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Je hoeft echt geen atleet te zijn om in beweging te komen!

9. Begin nu en verander geleidelijk
Geleidelijke aanpassingen van uw levensstijl zijn eenvoudiger haalbaar dan drastische omwentelingen. Noteer gedurende enkele dagen wat je zoal gegeten hebt. Zijn er genoeg porties fruit en groenten in je dieet? Begin met een extra portie groenten of fruit. Zijn je lievelings voedingsmiddelen rijk aan vet? Elimineer dan deze voedingsmiddelen niet uit je dieet maar beperk de porties of kies alternatieven met een lager vetgehalte. Of begin met de trappen te nemen op het werk.

10. Onthoud dat er geen “goede” of “slechte” voedingsmiddelen zijn
Er bestaan geen “goede” of “slechte” voedingsmiddelen, er bestaan enkel slechte voedingsgewoontes. Heb geen schuldgevoelend bij het eten van uw lieveling voedingsmiddelen, maar tracht te eten in gematigde portie. Streef naar een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Tagged with →  
Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.