Download gratis eBook met heerlijke & gezonde recepten Download
ZWOLLE –  Tienermeiden worden twee keer zo vaak op het idee gebracht te lijnen als ze dat hun moeder dat ook zien doen, blijkt uit recent Engels onderzoek. Het onderzoek onder 13 tot 19 jarige schetst een zorgwekkend beeld van de druk die de meiden voelen om dun te zijn.

Commentaar van ouders, de houding van vrienden en beelden van dunne fotomodellen en idolen zet 15 % aan om regelmatig aan de lijn te gaan. Dit cijfer verdubbelt als de moeder tobt met haar eigen gewicht, zegt het onderzoek. 35% Van de tieners wiens moeder regelmatig aan de lijn is, ziet diëten als iets dat er bij hoort.

Eetstoornis

Van de 2500 meisjes die gevolgd zijn heeft 93% wel eens zorgen over haar gewicht. Meer dan driekwart heeft vriendinnen die aan de lijn zijn. Bij meer dan de helft geeft familie commentaar op wat ze eten, een kwart kent iemand met een eetstoornis. Deskundigen waarschuwen dat je zorgen maken over je gewicht op jonge leeftijd het risico op anorexia kan verhogen. Opvoedingsexpert Tam Fry: „Het is niet gewenst dat kinderen diëten. Ouders zouden er op toe moeten zien dat kinderen gezond eten, zonder de nadruk te leggen op het gewicht.”

Uit Amerikaans onderzoek bleek onlangs dat driejarige meisjes als dun willen zijn. Zo wilden zij niet spelen met dikke poppen en kozen zij de dunne poppen als ’vriendin’.

Basisschool

In Nederland is in de jongste leeftijdscategorie (15 tot en met 19) het aantal meldingen van anorexia in de periode 2005- 2009 verdubbeld ten opzichte van de periode 1985-1989. Hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek presenteerde onlangs de cijfers. „We zien dat meisjes al op de basisschoolleeftijd beginnen met lijnen. Dat leidt in de meeste gevallen niet tot anorexia, maar kwetsbare meisjes lopen wel meer risico”, aldus Hoek.

@Bron, telegraaf

Heb jij wel eens een dieet gevolgd? Geloof jij dat dochters hun moeder nadoen? Is een moeder verantwoordelijk voor het eetgedrag van haar kinderen? Hoe ging dat vroeger bij jou thuis? Geeft een moeder die lijnt juist het gezonde goede voorbeeld?’ Reageer en deel je mening met ons.

Tagged with →  
Share →

Bestel direct online het 'My sweet story' diabetes kookboek van Nele

Boordevol lekkere, snel en eenvoudig te maken recepten voor het hele gezin. Naast lekkere recepten staat het kookboek vol handige tips voor diabetes patiënten. Bestel nu het 'My sweet story' kookboek'. Wij zorgen ervoor dat jouw boek thuis wordt bezorgd.